Zmeny v predaji tovaru v bufetoch a automatoch na školách

1. Stravovanie a pitný režim v školách

Nová vyhláška Ministerstva zdravotníctva SR č. 75/2023 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia pre deti a mládež, ktorá sa obsahom zameriava na priestorové usporiadanie, funkčné členenie a vybavenie zariadenia pre deti a mládež, upresňuje v § 7 aj stravovanie a pitný režim na školách.

Podľa § 62 písm. i) zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov vydalo Ministerstvo zdravotníctva SR začiatkom roka 2023 novú vyhlášku o podrobnostiach a požiadavkách na zariadenia pre deti a mládež. Vyhláška sa okrem iného zameriava aj na stravovanie, ktoré sa v týchto zariadeniach ponúka (školské jedálne, internátne jedálne, bufety).

Samozrejmosťou je, že strava musí byť zdravotne vyhovujúca, neškodná, ako i výživovo hodnotná. Stravovanie do veku 18 rokov musí zodpovedať veku, zdravotnému stavu a fyzickej záťaži detí a žiakov. V prípade dojčiat sa od 4 mesiaca veku môžu do stravovania zaradiť mäsovo-zeleninové príkrmy, od 6 mesiaca aj ovocné príkrmy. Po dosiahnutí veku 1 roka je možné použiť receptúry pre školské stravovanie, a to podľa potrieb dieťaťa.

Režim stravovania sa organizuje nasledovne:

  • pre deti v zariadeniach do 6 rokov veku s celodennou starostlivosťou podávanie desiatej, obeda a olovrantu;
  • pre deti v zariadeniach do 6 rokov veku, ktoré dochádzajú len na dopoludňajšie hodiny, podávanie desiatej (ak sú prítomné v čase obeda, aj podávanie obeda);
  • pre žiakov ubytovaných v školskom internáte stravovanie, pričom raňajky obsahujú teplý nápoj, obed a večera sú teplé;
  • časový odstup medzi jednotlivými jedlami najviac tri hodiny;
  • pitný režim detí a žiakov počas celého pobytu v zariadení podávaním pitnej vody alebo výživovo hodnotných nápojov a pitie hygienicky vyhovujúcim spôsobom.

2. Doplnkové stravovanie v školách – bufety a automaty

V zariadení pre deti do 6 rokov veku sa doplnkové stravovanie môže zabezpečiť len prostredníctvom zariadení spoločného stravovania.

V zariadení pre deti a mládež do 18 rokov veku má byť sortiment tovaru v bufetoch, automatoch a iných formách ambulantného predaja výživovo hodnotný a má obsahovať najmä:

  • ovocie a zeleninu v čerstvom stave,
  • ovocné a zeleninové šťavy a nektáre s obsahom pridaného cukru do 5 g/100 ml,
  • celozrnné a cereálne výrobky,
  • mlieko a mliečne výrobky, ako aj ich bezlaktózové alternatívy,
  • rastlinné nápoje a potraviny na rastlinnej báze so zníženým obsahom tukov a pridaných cukrov,
  • nápoje a prírodné šťavy bez konzervačných prípravkov.

Naopak, nemá obsahovať:

  • nealkoholické nápoje s pridaným cukrom nad 5 g/100 ml,
  • nealkoholické nápoje s kofeínom,
  • nealkoholické nápoje s taurínom,
  • nealkoholické nápoje s chinínom,
  • alkoholické nápoje,
  • tabakové výrobky a výrobky s obsahom nikotínu,
  • výživové doplnky,
  • potraviny rýchleho občerstvenia, ktorými sú:
    • langoše,
    • chlieb vo vajíčku,
    • praženica,
    • spracované mäsové výrobky a údenárske výrobky s obsahom mäsa menším ako 80 %,
    • výrobky s obsahom majonézy,
    • vyprážané jedlá,
    • paštéty alebo hamburgery,
  • cukrovinky alebo slané výrobky, najmä slané zemiakové lupienky, slané krekery alebo slané tyčinky, ktorých podiel na celkovom sortimente tovaru by presahoval 50 %.

Ak má bufet či iná forma ambulantného predaja rozlohou najmenej 2 m2, je potrebné umiestniť informačnú plochu (napr. plagát, nástenku alebo digitálny displej), ktorej plošná veľkosť bude zodpovedať najmenej veľkosti A3.

3. Ďalšie náležitosti vyhlášky

Do zariadenia pre deti do veku 6 rokov a ZŠS, v ktorom sa stravujú deti a žiaci do 18 rokov veku, sa nemá donášať strava. Výnimkou je dieťa alebo žiak, ktorému lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria alebo lekár so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore určil diagnózu, ktorá si vyžaduje osobitné stravovanie.

V prípade, ak jedáleň poskytuje stravovacie služby aj verejnosti, je potrebné časovo i priestorovo oddeliť takéto stravovanie od stravovania detí a žiakov. Rozsah stravovacích služieb sa určí v súlade s priestorovou kapacitou a vybavením jedálne tak, aby neohrozoval zdravotnú neškodnosť podávaných pokrmov a dodržiavanie zásad prevádzkovej a osobnej hygieny.

Vyhláška o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia pre deti a mládež nadobudla účinnosť od 15. marca 2023.